WORKSHOP - ABILITĂȚI TEHNICE

19.02.2020

În perioada 10-14 februarie 2020, în cadrul Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală al Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” a avut loc o noutate ca modalitate de instruire, o instruire pentru  dezvoltarea abilităților practice - efectuarea injecțiilor subcutanate, intramusculare și intravenoase. Activitatea a reprezentat o colaborare rezultativă dintre CUSIM, ASRM (Asociația Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină) și Clinica Universitara de Asistenta Medicala Primara a USMF ”Nicolae Testemițanu”. Beneficiarii acestui workshop au fost studenții, cei care au dorit să-și îmbunătățească efectuarea acestor manopere sau să le deprindă de la zero. Numărul instruiților pe final a fost de 43 de persoane, reprezentând practic toți anii de studii universitari.

Structura cursului a fost una inovativă și complexă, fiind stabilite patru stații de lucru, a patra plasată în Clinica Universitară în Sala de proceduri, pentru efectuarea manoperelor pe viu. Iar la baza materialelor și metodelor didactice au stat ghidurile actuale, atât naționale cât și internaționale.


Satisfacția și reflecțiile din parte studenților au fost pe măsură, 93% satisfacția, iar dintre comentarii ar fi de menționat următoarele:


”- Acest curs - un pas enorm de important pentru dezvoltarea abilitaților practice și pentru depășirea acestor bariere! Mult succes in continuare si mulțumim pentru aceasta șansă!;


- A fost un curs util și interesant pentru formarea mea profesională și dezvoltarea abilitaților practice;


- Mă bucur foarte mult pentru că noi acasă, în Moldova, dispunem de astfel de oportunitate: Simularea în instruirea medicală! Este o experiența unica si foarte utilă în devenirea mea ca medic. Am avut o deosebită plăcere sa-mi îmbogățesc cunoștințele referitor la manoperele chirurgicale minore și țin să menționez că a fost o practică utilă, întrucât mi s-a atras atenția la anumite greșeli pe care în practica de asistent medical le treceam cu vederea sau nici nu am știut că le efectuez în mod greșit. Recomand colegilor mei cu încredere acest curs, iar organizatorilor le mulțumesc pentru oportunitate și munca depusă.;


- Cursul a fost extrem de util si mult mai informativ decât m-am așteptat. Toți instructorii au fost binevoitori și foarte răbdători si atenți. Cunoștințele acumulate azi la sigur vor fi foarte binevenite pe viitor.”

Noutati externe recente