Premieră – Curs Suport Vital de Bază cu certificare europeană

10.05.2022

În data de 4 mai, 2022 în cadrul Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) al Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu" a avut loc primul curs de instruire în Suport Vital de Bază ( BLS -Basic Life Support) sub egida Consiliului European de Resuscitare (ERC).

După un șir de proceduri și condiționalități, permisiunea de organizare pentru acest tip de instruiri în Republica Moldova a obținut-o Societatea pentru Simulare Aplicată în Medicină din Moldova (SSAMM), în baza semnării Acordului de colaborare cu ERC.

În felul acesta beneficiarii cursurilor date obțin la final de instruire certificat european, au acces la manuale și ghiduri actualizate, de asemenea utilizează platforma de învățare on-line de pe site-ul oficial al ERC.

Mai bine de 20 de ani Consiliul European de Resuscitare furnizează standardul pentru ghidurile de resuscitare și formare europeană bazat pe un consens științific internațional și asigură formarea calitativă în Suportul Vital de Bază atât pentru laici, cât și pentru profesioniștii din domeniul sănătății.

Posibilitatea organizării pe plan național și participării în asemenea cursuri cu obținerea certificatului european este un câștig calitativ în implementarea metodelor educaționale moderne și respectiv în oferirea asistenței medicale de urgență.

Suportul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu" în realizarea acestor instruiri este unul actual și considerabil, fiind consemnat de altfel ca obiectiv de promovare a educației medicale și dezvoltarea instruirii prin simulare aplicată în medicină în Acordul de colaborare dintre Universitate și SSAMM.

Acest prim curs s-a desfășurat sub ghidarea doamnei Violetta Raffai și domnului Sander van Goor - reprezentanți ERC, iar din echipa locală de instructori au făcut parte Andrei Romancenco, Iurie Saratila, Cornel Ursu și Roman Fuștei.


Noutati externe recente