Procesul de instruire în Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală - în cadrul programului curricular al studenților USMF ”Nicolae Testemițanu”- a început în octombrie 2013, ca și continuitate a instruirii prin metoda pacientului standardizat, cu o vechime din 2002. Atunci 696 studenți ai anului III Facultatea de Medicină nr.1 și nr.2, la disciplina Medicină internă-semiologie, au facilitat de mai multe birouri de simulare, în număr de 8, comparativ cu cele 3 existente anterior în Centrul de instruire și testare a deprinderilor practice.
Săptămîna aceasta studenții anului VI au fost pionerii sesiunii de instruire prin simulare de fidelitate înaltă în Anesteziologie și Reanimatologie. Scopul principal al instruirii fiind interacțiunea studentului cu un mediu clinic, maximal apropiat de cel real și accentuarea interesului de a studia nu doar pentru note dar și pentru eficiența din viața profesională ulterioară. Cursul constă din scenarii clinice diferite și pune accente pe dezvoltarea așa-numitor abilități non-tehnice(comunicarea, lucru în echipă, etc.), care nu pot fi obținute altfel decît prin practica de fiecare zi.
N.B.
- La evaluarea de totalizare a cunoștințelor, reușita anesteziologilor instruiți prin metoda simulării a fost de 87% și doar 33% la grupul de control (specialiștii pregătiți în condiții obișnuite de muncă - sală de operații);
Hallikainen J. 2009