USG FAST – curs în premieră

19.04.2018

Lista cursurilor oferite de către Centrul Universitar de Simulare în Instruirea medicală în cadrul Programului formării profesionale continue a medicilor și farmaciștilor, anul 2018, s-a mai completat cu unul necesar și actual - USG FAST.

Traumatismul abdominal închis este o cauză frecventă de adresare în departamentul de urgență. Din păcate, anamneza și examenul obiectiv deseori nu furnizează informații relevante destule pentru a diagnostica eventualele leziuni traumatice. Ultrasonografia FAST (Focused Assessment with Sonography for Trauma – evaluarea sonografică focusată în traumă) reprezintă o alternativă diagnostică importantă și valoroasă și poate facilita frecvent un diagnostic precoce la pacienții cu traumă abdominală închisă.

 Cursul, predestinat rezidenților și medicilor de profil chirurgical sau terapeutic, se practică pe simulator virtual de fidelitate înaltă de ultrasonografie și dispozitiv de ecografie mobil. Programul conține peste 20 de cazuri - sintetizate în baza datelor ecografice tridimensionale de rezoluţie înaltă,  a pacienților reali cu diverse patologii și în normă. Cazurile sunt organizate în module sistematizate, la care sunt anexate informații relevante (date generale și anamnestice ale bolnavului, acuzele la momentul adresării) care facilitează diagnosticul. Beneficiarii au  posibilitate să se autoevalueze comparând concluziile examinării de sine stătătoare a fiecărui caz cu rezultatele furnizate de simulator.

Noutati externe recente