RALIURILE MEDICALE DIN KREMENETS

28.02.2019

În perioada 20-24 februarie 2019, în or. Kremenets, Ucraina a fost organizată Conferința științifico-practică cu participare internațională Asistența medicală de urgență în situații excepționale. Importanța acestui eveniment este dată de actualitatea tematicii, ce ține de organizarea și desfășurarea serviciilor de asistență medicală urgentă în situații excepționale, la etapa pre-spital. Un al doilea moment important al conferinței a fost prezentarea protocoalelor clinice naționale de acordare a primului ajutor medical în traumatisme și urgențe terapeutice la fața locului, elaborate în baza standardelor internaționale a Consiliului European de Resuscitare și Colegiului American al Chirurgilor: Suport Vital de Bază, Suport Vital Avansat, Suport Vital Avansat Pediatric și Suport Vital Avansat în Traume. Un alt aspect valoros al evenimentului a fost atribuit simulării medicale în calitate de metodă de instruire, dar și de evaluare obiectivă și standardizată.

Membrii delegației noastre (Andrei Romancenco - șef CUSIM, Iurie Saratila - șef adjunct CUSIM,) au fost invitați la acest eveniment  în calitate de experți în domeniul simulării medicale, cu scop de a împărtăși experiența dar și cu scop de a expertiza metodologia de evaluare utilizată în partea secundară a evenimentului, în cadrul Campionatului de iarnă al echipelor de asistență medicală urgentă – Raliurile Medicale Kremenets, 2019. Acest concurs a întrunit 26 de echipe de urgență, din care 21 au fost din Ucraina și alte 5 din Polonia, Lituania și Letonia.

În cadrul acestei perioade a avut loc și o vizită a Centrul Universitar de Simulare al Universității de medicină din Ternopol,  Laboratorul de laparoscopie chirurgicală și Cabinetul de simulare stomatologică. La final au fost schițate anumite direcții comune de colaborare ulterioară în dezvoltarea metodei de instruire medicală prin simulare.

Noutati externe recente